7 دلیل اصلی فرسایش مینای دندان + تمام روش های ترمیم آن
مینا یکی از اجزای اصلی و سازنده دندان می باشد. مینا در اصل یک لایه یا پوشش بسیار سخت و محافظ دندان است. این لایه سفید رنگ است و تاج دندان را احاطه می کند. در حالت عادی در طول شبانه روز مقدار بسیار جزئی از ضخامت مینای دندان دچار آسیب می شود اما با مسواک زدن و استفاده از خمیر دندان مناسب، به شرطی که خیلی دیر نشده باشد، مواد معدنی مینا دوباره تولید شده و این لایه را بازسازی می کنند. اما گاهی بر اثر عواملی، ممکن است مینا تخریب می شود که اصطلاحا به این وضعیت فرسایش مینای دندان یا تحلیل آن گفته می شود که درد، حساسیت و پوسیدگی دندان و … را موجب می شود. آنچه در این مقاله می خوانید اطلاعات کاملی درباره فرسایش مینای دندان و روش ترمیم آن است.
دلایل فرسایش مینای دندان چیست؟
فرسایش مینا معمولاً نتیجه تخریب مواد معدنی سازنده آن در اثر فعالیت اسیدها و باکتری ها است. موارد زیر بر اسیدی شدن داخل دهان و از بین رفتن تدریجی مینا تاثیر زیادی می گذارند:
- مصرف بیش از حد نوشابه
- دنبال کردن یک رژیم غذایی حاوی نشاسته و قند
- خشکی دهان
- کاهش بزاق دهان
- بیماری ریفلاکس اسید (GERD) و سایر مشکلات دستگاه گوارش
- ژنتیک
- مصرف برخی از داروها مانند آسپرین و آنتی هیستامین ها
به جز موارد بالا، عوامل محیطی مانند اصطکاک، خوردگی و ساییدگی روزانه دندان به هم نیز می توانند باعث فرسایش مینای دندان شوند. بنابراین، حتی اگر درست غذا می خورید، از مصرف قند اجتناب می کنید، به طور منظم دارو مصرف نمی کنید و به طور کلی از سلامتی خوبی برخوردار هستید ممکن است باز هم دچار تحلیل مینای دندان شوید.
علائم فرسایش مینای دندان چیست؟
علائمی که نشان می دهند مینای دندان شما در حال فرسایش است عبارتند از:
- شکستگی و لب پر شدگی: لبه های دندانی که فرسوده شده ممکن است دچار شکستگی های جزئی و نامنظمی هایی باشد
- تغییر رنگ: دندانی که تحلیل رفته یا مینایش آسیب دیده زرد رنگ و تیره دارد.
- شیشه ای شدن: دندان در لبه های خود حالتی پیدا می کند که به آن شیشه ای گفته می شود.
- حساسیت: خوردن شیرینی یا غذاهایی که نسبتا گرم یا سرد است ممکن است برای افرادی که تحلیل مینای دندان را تجربه می کنند دردناک باشد. اگر درد شدید باشد، مینای دندان ممکن است کاملاً فرسوده شوده باشد.
برای درمان و ترمیم مینای دندان تحلیل رفته چکار کنیم؟
اولین نکته ای که باید درباره مینای دندان بدانید این است که مینا اگر تحلیل برود و ضخامتش به اندازه زیادی تحلیل رفته باشد، دیگر قابل ترمیم نیست. به عبارتی خودش نمی تواند خودش را ترمیم کند. زیرا در داخل ساختار مینای دندان هیچ سلول زنده ای وجود ندارد تا مینا را دوباره از نو بسازد و ترمیم کند.
در نتیجه زمانی که با تحلیل مینای دندان روبرو هستیم باید به یک دندانپزشک یا متخصص ترمیمی و زیبایی مراجعه کنیم تا با روش های دندانپزشکی مینا را ترمیم کند. در ادامه با 3 روش ترمیم و بازسازی مینای دندان آشنا خواهید شد.
فلورایدتراپی یا اعمال فلوراید موضعی به دندان ها
فلوراید یک ماده معدنی است که در ساختار دندان های ما وجود دارد. این ماده بسیار ارزشمند یه تقویت مینای دندان و استحکام آن کمک زیادی می کند. زمانی که دندان به هر دلیل شروع به پوسیدگی کرده باشد و روند فرسایش تازه آغاز شده باشد می توان با کمک اعمال فلوراید موضعی به دندان ها کاری کرد که پوسیدگی یا فرسایش متوقف شده و تا حد زیادی دندان دباره احیا می شود. دقت کنید که تنها در مراحل اولیه پوسیدگی و زمانی که هنوز هیچ آسیبی حتی کوچک ایجاد نشده فلوراید تراپی کاربرد دارد. چنانچه آسیب بیشتر شود، فلورایدتراپی هیچ کاربردی نخواهد داشت.
کامپوزیت باندینگ دندان
کامپوزیت یکی از رایج ترین مواد بکار رفته در صنعت دندانپزشکی است. از این ماده به مقاصد مختلفی استفاده می شود. اما مهم ترین کاربردش ترمیم دندان های آسیب دیده و تحلیل رفته است.
کامپوزیت دندان توسط یک متخصص ترمیمی و زیبایی به دندانی که دچار فرسایش مینای دندان شده متصل شده و با کمک نور یا گرمای مخصوصی سفت می شود. کامپوزیت دندان بسیار بادوام است و برخلاف سایر مواد ترمیم کنده دندان قدرت اتصال بسیار خوبی به دندان ها دارد.
- کامپوزیت دندان در رنگ های مختلفی تولید می شود و بر اساس رنگ سایر دندان های ما انتخاب می شود تا ظاهر طبیعی داشته باشد.
- از بین تمام روش های ترمیم و بازسازی مینای دندان، پیوند کامپوزیت دندان مقرون به صرفه ترین روش ممکن است.
ونیرهای دندانی
ونیرها پوسته های نازکی هستند که به قسمت جلویی دندان ها متصل می شوند. شناخته شده ترین ونیرهای دندانی لمینت دندان و کامپوزیت ونیر ها هستند که بیشتر به خاطر جنبه زیبایی شناختی استفاده می شوند. اما می توانند برای ترمیم و محافظت از مینای دندان تحلیل رفته نیز استفاده شوند. بعد از باندینگ کامپوزیت ونیرها بهترین روش برای درمان فرسایش مینای دندان هستند.
- برای نصب لمینت دندان نیاز است که مقداری از ضخامت مینای دندان تراشیده شود تا لمینت ها به جلوی دندان ها بچسپند
- برای نصب ونیر کامپوزیت نیازی به تراشیده شدن بیشتر مینای دندان نیست و تنها در مطب دندانپزشک به جلوی دندان ها متصل می شوند.